Florence: dompel je onder in historie

https://www.flickr.com/photos/maelick/20020951235/

Een bezoek aan Toscane is niet compleet zonder een dag Florence te hebben bekeken. De hoofdstad van Toscane ademt een en al kunst, cultuur en historie uit. Natuurlijk zijn er moderne wijken, restaurants en winkels, maar als je naar Florence gaat, dan wil je de historie proeven. Dan wil je slenteren door de straten waar grootheden als Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Nicolo Machiavelli, Catharina de Medici en Donatello ook hebben gelopen. Florence is de stad waar ideeën, uitvindingen en kunst tot bloei kwamen. Laat je tijdens een verblijf in de provincie of stad ook inspireren en geniet van het prachtige Florence – ook bekend onder de naam Firenze.

Van oud militair kamp tot bloeiende Renaissance-stad

Florence werd onder de naam Florentia (wat Latijn is voor bloei) gesticht door Julius Caesar in het jaar 59 voor Christus. De nederzetting vormde een plek voor veteranen van het Romeinse leger die hier met hun gezin konden vestigen. De Romeinse militaire inslag zie je vooral in de oude binnenstad terug in het vierkante stratenplan. Florence werd namelijk gebouwd als een Romeins militair kamp.

De ligging was perfect als handelsroute tussen Rome en het Noorden, wat de bloei van de stad alleen maar ten goede kwam. Vervolgens kreeg Florence het zwaar te verduren, totdat het in de tijd van de Renaissance vooral door de bankiersfamilie De Medici werd geregeerd. Zij brachten de gouden florijn als munteenheid op de markt, liet de stad als handelscentrum groeien en investeerden veel in kunst en cultuur. En veel van deze tijd is in het straatbeeld bewaard gebleven.

De rijke kunst & cultuur van Florence

De stad zelf staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en zodra je de poorten doorloopt weet je waarom: het lijkt wel of je in een tijdmachine bent gestapt. Het Palazzo Vecchio en de Ponte Vecchio over de rivier de Arno zijn gebouwd in de typische stijl van de Renaissance. De Duomo Santa Maria del Fiore is een lust voor het oog en de campanile van Giotto is daar slecht een klein onderdeel van. Hou je van kunst, cultuur en historie dan bezoek je de verschillende musea in de stad. Uffizi bijvoorbeeld met veel kunst uit de Renaissancetijd. Bezoek David van Michelangelo in Galleria dell’Accademia en leer meer over Galileo Galilei in het Museo Galileo.

Wandel door de botanische tuinen van Giardino dei Semplici en de Boboli tuinen behorend tot het Palazzo Pitti. Hier vind je ook kunstwerken uit de verzameling van de familie De Medici. Hou je van beeldhouwkunst? Dan is het Bagello een echte aanrader. Hier kun je vaak in alle rust de beeldhouwwerken van onder meer Michelangelo en Donatello bewonderen. Het is aan te raden om de stad al wandelend te ontdekken. Zo heb je meer oog voor de prachtige architectuur, bijzondere straten, de pleinen en natuurlijk de markt van San Lorenzo.

Genieten van de Italiaanse zon in Florence

Florence is het hele jaar door natuurlijk prachtig om te bezoeken. Echter heb je in november de meeste kans op regen (met ongeveer 14 graden Celsius overdag) en kan het in de wintermaanden (december, januari, februari en begin maart) best koud zijn. Het kwik schommelt dan overdag tussen de 9 en 14 graden Celsius. De rest van het jaar is het echt heerlijk vertoeven in Florence. In april stijgt het kwik al snel naar 18 graden om vervolgens te blijven stijgen. In mei, juni en juli valt de minste neerslag.

De temperatuur is het meest aangenaam in mei (gemiddeld 23 graden Celsius), juni en september (beide 26 graden Celsius) en oktober (rond de 20 graden Celsius). In juli en augustus kun je temperaturen rond de 30 graden Celsius verwachten. Voor een stedentrip kun je het beste de maanden april, mei, juni, september en oktober aanhouden. Ga je toch in juli of augustus, kies dan een koelere dag uit om Florence te gaan bekijken en spendeer je warme dagen aan de prachtige, uitgestrekte kust van Toscane.

Photos: CC Image courtesy of Maëlick,  on Flickr

Plaats een reactie